Bakom kulisserna | Nyföddfotografering

beanbag

NYFÖDDFOTOGRAFERING – POSERINGSKUDDE

dsc07633-2-2
När jag fotograferar nyföddfotograferingar förbereder jag alltid studion innan föräldrarna kommer.
 • Jag börjar med att tända värmeljus, sätta på kaffe och ta fram fika. Det är alltid trevligt!

 • Jag sätter upp den bakgrunden jag vill börja med, vanligtvis svart eftersom jag tycker att den skapar mest känsla. Jag gillar att jobba med pappersbakgrunder i stället för tyg som man måste stryka och tvätta. | Ibland använder jag inte den stora bakgrunden alls utan spänner upp pläden som ligger över saccosäcken på bakgrundställningen med klämmor så den blir helt slät.

 • Jag ställer ut den stora lite hårdare saccosäcken/poseringskudden på golvet och placerar mindre poseringskuddar och handdukar på den för att skapa stöttning åt / få upp bebisens huvud m.m. som jag sedan gömmer under pläden.

 • Oftast placerar jag ut flera lager av plädar på varandra (värmefilt på låg värme underst) för att lätt kunna dra bort översta lagret och byta underlag mellan bilderna. Om jag inte använder mig utav den stora bakgrunden spänner jag upp halva pläden på bakgrundsställningen som jag har ställt in låg (ca 120 cm hög).

 • Dags för lamporna!
  Jag som många andra använder inte blixt när jag fotograferar nyfödda eller barn utan endast lightbox. Jag har två lightbox som jag placerar snett framifrån på låg höjd nära poseringskudden. Ibland placerar jag den ena av lamporna så ljuset faller ovanifrån.
  Se till så att annat varmt ljus (vanliga glödlampor) är släckta och att eventuellt fönsterljus är fördraget med vita gardiner, eller fördraget helt och hållet med persienner eller heltäckande gardiner.

 • KLART!

  Eller nästan i alla fall. Det är nu konstskapandet börjar.

dsc07659


 • Bebis med familj kommer till studion och jag brukar börja med att sitta ner med familjen, dricka lite kaffe, prata och hålla bebisen och vagga han/henne lugnt i mina armar. Det är bra om bebis äter och kommer till ro innan fotograferingen. Nyföddfoton blir bäst om bebisen sover då bebisen är mer lättposerad och avslappnad.

  Den nyfödda ska helst vara 4-10 dagar gammal för bästa resultat. Efter ca 14 dagar börjar bebisen sträcka ut sig och röra sig mer, samtidigt som de vakna timmarna ökar och gör det svårare för fotografen att fånga de där mysiga bilderna på en sovandes bebis.

 • Jag brukar börja med att posera bebis avklädd på sidan. Så kallade ”safe-shot”. För att undvika att flytta bebis för mycket jobbar jag runt henne/honom och ändrar vinklar som jag tar kort ifrån. Jag passar på att ta närbilder på tår och fötter.  Bebisar är alltid perfekta, och även om en hand är knuten fast du vill att den ska vara avslappnad på bilden, TA BILDEN.

 • Efter jag har knäppt färdigt mina ”safe -shots” så brukar jag börja ”dekorera”. Jag klär på bebisen ex. hårband, mössa, gubbkeps, skor, tofflor, stickad blöjbyxa osv. eller om föräldrarna har med något som de gärna vill ha med på bilden. Jag varierar accessoarer för att skapa variation i bilderna, men jag försöker att alltid hålla det så enkelt och avskalat som möjligt.

 • Innan föräldrarna kommer har jag även förberett korgar, äpplelådor mm. som jag vill använda mig av med filtar, plädar, dekoration osv. i. Dessa placerar jag på golvet eller uppe på den stora placeringskudden när jag känner att det är läge att använda mig utav dessa.

 • Fotograferingen tar ca 2-4 timmar med alla pauser för mat och vaggning, runt-omkring-piff och små olyckor som kan hända/kommer hända. Kom ihåg att hålla bebisen varm. Ha gärna en värmefläkt på svag värme en bit bort och en värmefilt under pläden. Om det är svettigt för dig så är det lagom för bebisen.

 • Värt att nämna är att jag brukar ha på en White sound- app med brus- och hjärtljud som jag placerar nära bebisen. Detta ljud ska påminna om ljudet i mammas mage och skapa lugn. Se till att ofta placera dina händer över bebisens rygg och rumpa för att skapa trygghet och stöd och lägg över bebisen med filt emellanåt för att bevara värmen.

LYCKA TILL!

dsc00055 dsc07476-2dsc09404-2

 

Kram Emmalin

Du kanske också gillar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *