Hemmakänsla & färgkombinering

DSC03636 DSC03647 (2)

 

Godmorgon fina du!
Hemma i barndomshemmet trivs jag som handen i handsken. Det är så harmoniskt här. Jag kan bara dra upp skjutdörrarna och gå ut på altanen och ner i gräset. Det växer örter i trädgården. Det finns tvättmaskin. Det finns diskmaskin. Och kanske det viktigaste av allt – det är rätt möblerat och färgkombinationen är perfekt.
Nu tänker du kanske, vad spelar det för roll?
Har du nånsin gått in i ett rum och känt att ingenting känns rätt? Antagligen är det för att möbleringen är fel, att det är dålig feng shui (något jag kommer ta upp mer i ett annat inlägg), eller att färgkombinationen  makes no sense.
Här nedan finns en liten mall om du behöver hjälp med att skapa mer harmoni i hemmet genom att kombinera färgerna rätt.
1. Närliggande nyanser
2. Närliggande färger
3. Komplementfärg (mitt emot i färghjulet, en färgs motsats)
ex. Blå-Orange. Gul-Violett. Röd-Grön
4. Två färger som tillsammans blir komplementfärgen till den tredje
5. Färger med samma avstånd
6. Gråskalan (vitt, svart och/eller grått) tillsammans med en stark accentfärg ex. rosa.
Färgschema

143960340

Man utgår ifrån den klassiska färgcirkeln när man kombinerar färger

 

329885671

Gråskalan

 

Ibland känns harmoni och matchande färger tråkigt, man vill få mer liv i det hela. Då kan man lägga till lite av en färg som inte alls hör hemma i färgskalan man valt. Det kallas att lägga till en accentfärg.
Man kan naturligtvis även använda svart, vitt eller grått som accentfärger. Accentfärgen får de harmonierande färgerna att se ännu mer enhetliga och matchande ut, samtidigt som bilden förändras från tråkig till levande och spännande.

Accentfärgen får gärna komma tillbaka på ett par ställen, så att det tydligt syns att färgen ska vara där, men nyckelordet är lite. För mycket av en avvikande färg gör lätt att helhetsintrycket känns plottrigt, skrikigt, eller bara helt ogenomtänkt

Och kom ihåg att i slutändan är det ögat och smaken som avgör vad som är snyggt och vad som inte är det. Färgcirkeln använder man för att förstå vad som fattas och hur man kan lägga till det. Ha nu en riktigt fin dag!

Kram Emmalin

Du kanske också gillar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *